3D nyomtatás

A 3D nyomtatás „újra feltalálja” a gyártást!

A 3D nyomtatás olyan folyamat, mely alkalmazásával rétegeket egyesítve alakítunk ki tárgyakat. Ezt az eljárást additív gyártásnak nevezzük.

Kezdetektől…

Az 1980 és 1990 közötti időszakban nagy lendülettel indult a technológia. Érdeklődéssel figyeltük mi mindent lehet nyomtatni vele. Meredek emelkedés után jött egy kis megtorpanás, amit felváltott a konszolidált fejlődés, a célfeladat pedig áttevődött a különböző prototípusok nyomtatásáról a szélesebb körű ipari felhasználásra. A mai eszközök képesek, – a folyamatosan bővülő alapanyag választéknak és a minőségi fejlődésnek köszönhetően, – akár kész termékeket is nyomtatni, amik azonnal beszerelhetők, használhatók. A technológia hatékonysága odáig fejlődött, hogy képes akár gyártás közben visszaellenőrizni a nyomat minőségét, méretpontosságát. 3D nyomtatást szkenneléssel kiegészítve lényegesen hatékonyabb lesz a folyamat.

Néhány példát kiemelve:

 • $Gyártósorban eltörik egy alkatrész. Szkennelés után a számítógépünknél ülve kijavíthatjuk, majd a javított alkatrészt kinyomtatva beépíthetjük és dolgozhat tovább a berendezés.
 • $Rendelkezünk olyan alkatrésszel, aminek a beszerzése körülményes, vagy nem lehetséges. Az alkatrész beszkennelése után digitálisan elraktározhatjuk és amikor szükséges, ki tudjuk nyomtatni.
A 3D technológiát mindenki használni fogja, már most kikerülhetetlen a gyártásban, egészségügyben, mezőgazdaságban, oktatásban, de nélkülözhetetlen lesz minden tervezési és gyártási folyamatban.

Érdekesség! Egészségügyi felhasználás: Széles körben kísérleteznek a technológia használatára élő szervek, szövetek nyomtatásával kapcsolatban.

 • $Bőr szövet kinyomtatásával tesztelik az egészségügyi elváltozásokat a bőrön,
 • $Emberi sejteket tartalmazó alapanyaggal fülporcot is tudnak már nyomtatni.
 • $Élő májszövetet nyomtattak ki gyógyszerészeti tesztelésekre.

Konzultáció

A megfelelő felhasználási feltételek kialakításához elengedhetetlen a konzultáció a terület szakértője és a végfelhasználó között. Pontosan át kell beszélni:

 • $Mit?
 • $Mikor?
 • $Miért?
 • $Hogyan?
 • $Hol?

kérdéseket. Az alapanyagok, a nyomtatók és a szkennerek választéka óriási rugalmasságot ad, de egyben precíz kidolgozást is vár tőlünk. Az elvárt végtermék szempontjából nem mindegy, milyen alapanyagból, melyik nyomtatási technológiával szeretnénk kinyomtatni a végterméket és az sem mindegy, milyen szkennert alkalmazunk a megfelelő beolvasáshoz. Ebben nyújtunk segítséget tapasztalt munkatársainkkal, meglévő és leendő partnereinknek.

Fejlődés és a jövő!

A 3D nyomtatók és szkennerek piaca évről évre növekszik. A kereslet mindig magával hozza a fejlődést. Egyre több gyártó csatlakozik és fejleszt a fellendülő piacon.

A fejlődés következményeként már megjelentek:

 • $A hibrid gyártósorok ahol bonyolultabb munkadarabokat állítanak elő, ötvözve a hagyományos és a 3D megoldásokat.
 • $A zárt rendszerű gyártógépek, ahol automatikusan végigmegy a munkadarab minden olyan folyamaton, amit el kell végezni, hogy a megfelelő végtermék rendelkezésünkre álljon.

Nem kérdés, hogy mindenki használni fogja a 3D nyomtatást, a kérdés csak annyi, hogy mikor csatlakozik hozzá és hogyan tudja beilleszteni a saját belső folyamataiba.

Kis segítség

Miért lehet ez előnyös Önnek?
 • $Nincs kiszolgáltatva a beszállítóknál jelentkező alapanyag hiánnyal szemben! Kinyomtathatja magának amire szüksége van. Emlékezzünk vissza a COVID hatására, a beszállítói folyamatokra! Néhányat kiragadva: hosszabb szállítási idő, alapanyag hiány, drasztikus áremelkedés!
 • $Ha megfelelő gépparkkal és alapanyagokkal rendelkezik, lecsökken a raktározás és logisztika költsége.
 • $Akkor nyomtatja ki az alkatrészt, amikor szüksége van rá.
 • $A tervezőasztalon megtervezett alkatrész, azonnal mehet tesztelésre, nem kell gyártót keresni hozzá.
 • $Kevesebb pazarlás! Hagyományos gyártás esetében a végtermék forgácsolással, additív gyártás esetben pedig építéssel készülnek el. Lényegesen kevesebb anyagveszteséggel.

Kezdjük el kiaknázni az additív gyártásban rejlő lehetőséget!

Kezdjünk el beszélni róla, egyeztessünk egy időpontot, amikor meglátogathatjuk Önöket! Kérem keresse kereskedő kollégáinkat a központi elérhetőségeinken!

Általános jelentkezés

[contact-form-7 id="239014"]

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Popup

Formátum: 063012345678

GDPR