Rendhagyó jelentést tett közzé a Delta Technologies
2020.10.09.
Közzétette határozati javaslatait az október 30-i éves rendes közgyűlésre a Delta Technologies Nyrt. Az üzleti évben – számviteli szempontból – fordított akvizíciót lebonyolító tőzsdei társaság előterjesztett éves beszámolója több szempontból is rendhagyó, a tőzsdei cég tőkehelyzete rendeződött, és beszámolójába most először kerültek konszolidálásra a Delta Systems Kft. eredményei.

Október 30-án tartják a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. éves rendes közgyűlését. A vállalat ugyanis korábban üzleti éve eltolásáról döntött, hogy összehangba hozza azt leányvállalata, a Delta Systems Kft. eltérő üzleti évével. Nem az egyetlen különlegesség azonban, hogy az éves rendes közgyűlés megtartására – és így az éves beszámoló elfogadására – ősszel kerülhet sor.

 

Egyedi beszámolók

A tőzsdei cég tőkehelyzete hosszú évek után rendeződött, a saját tőke -124 millió forintról 4 728 millió forintra emelkedett. A -21 397 millió forintos adózott eredmény elsősorban egy egyszeri tételnek, a Delta Systems Kft. üzletrész – a szeptember 30-án elkészített cégértékelés alapján történő – átértékelésének köszönhető. A Delta Systems Kft. az üzleti évet 342 millió forint adózott eredménnyel zárta, ebből 171 millió forint osztalékot fizet a tőzsdei anyavállalat részére.

Üzleti év
Mérlegfőösszeg
Saját tőke
Adózott eredmény
Delta Technologies Nyrt.
2020. január 1. - 2020. június 30.
7 352 millió forint
4 728 millió forint
-21 397 millió forint
Delta Systems Kft.
2019. július 1. - 2020. június 30.
3 516 millió forint
440 millió forint
342 millió forint

Konszolidált beszámoló

A tőzsdei cég beszámolójába először kerültek konszolidálásra a Delta Systems Kft. pénzügyi eredményei, a részvénytársaság tulajdonjogát ugyanis 2020. február 6-i hatállyal jegyezte be a cégbíróság. Így, bár a Delta Technologies Nyrt. beszámolója a 2020. január 1. és 2020. június 30. közötti üzleti évre vonatkozik, abban 100 százalékos tulajdonú leányvállalatának eredményei csak a kontrollszerzés időpontjától jelennek meg.

A konszolidált eredménykimutatásban szereplő -61 664 millió forint teljes átfogó eredmény túlnyomó részét egy a beszámolóban is kiemelt tétel, a „tőzsdei jegyzés költsége” adja; ezen kiemelt tételen kívül az eredmény -67 millió forint.

A kiemelt tétellel kapcsolatban Bodzási Gergely (FCCA), a Delta Technologies Nyrt. gazdasági ügyekért felelős igazgatósági tagja elmondta:

„Az üzleti évben zárult összetett Delta Systems tranzakció speciális számviteli kezelést követelt meg, IFRS szerint fordított akvizíciónak minősül, ezért a konszolidált beszámoló összeállítása során egy olyan tranzakcióként kezeltük, aminek eredményeképpen a jelenlegivel megegyező tulajdonosi szerkezet alakul ki, csak Delta Systems Kft. és Delta Technologies Nyrt. között fordított tulajdonviszonnyal (a jog szerinti felvásárlót (Delta Technologies Nyrt.-t) számviteli szempontból felvásároltként, míg a jog szerinti felvásároltat (Delta Systems Kft.) számviteli szempontból felvásárlóként azonosítottuk.).

A konszolidált beszámoló összeállítása során ennek a fordított akvizíciós tranzakciónak a speciális számviteli hatásait vettük figyelembe.

Számviteli értelemben Delta Systems Kft. tőkeemelést hajtott végre (59 023 millió forint értékben részvények feltételezett kibocsátása útján), a kibocsátott részvényeket a Delta Technologies Nyrt. tulajdonosai elcserélték meglévő részvényeikre, továbbá 2 350 millió forint kerül megfizetésre az eladó részére (megegyezően a jogi tranzakcióval).

A konszolidált beszámoló összeállítása során figyelembevett fordított akvizíciós tranzakció szerinti teljes vételára így 61 373 millió forint, míg az ellenében kapott nettó eszközérték -224 millió forint, azaz a tranzakció eredménye -61 597 millió forint. Üzleti kombináció esetén egy hasonló módon kiszámított többletérték goodwillként kerülne kimutatásra, de mivel a tranzakció nem felel meg az üzleti kombináció fogalmának, így ezt költségként, „tőzsdei jegyzés költsége”-ként mutattuk ki.

A tranzakció eredményeképpen a konszolidált entitás saját tőkéje a feltételezett részvénykibocsátás következtében 59 023 millió forinttal emelkedik, majd a „tőzsdei jegyzés költsége” miatt az eredményen keresztül 61 597 millió forinttal csökken, azaz összességében 2 574 millió forinttal csökken, ami a 2 350 millió forint vételárrész és kapott azonosítható nettó eszközök valós értékének különbözete, azaz a konszolidációs tétel keretében a 2 350 millió forint vételárrészt – az egyedi beszámolóban szereplő megközelítéstől eltérően – részesedés helyett költségeként számoljuk el.

Mivel ez egy konszolidációs módosító tétel, így nem keletkeztet további kiadást, nem befolyásolja a cég(ek) egyedi pénzügyi helyzetét, valamint a társaságok cash flow-ját sem.

A tranzakció számviteli kezelésének kidolgozásában Big4 tanácsadó cég vett részt, a társaság IFRS szerinti beszámolóját dr. Rózsa Ildikó PhD (FCCA, okleveles könyvvizsgáló, ELTE Gazdaságtudományi Intézetének adjunktusa, nemzetközi számvitel és konszern számvitel oktatója) állította össze. A könyvvizsgáló (A MOORE STEPHENS K E S AUDIT Kft.) jelentésében is kiemelte, hogy „A könyvvizsgálati eljárásaink során kiemelten vizsgáltuk, hogy a tranzakció mely IFRS standard hatáskörébe tartozik. Vizsgálatunk kiterjedt a tranzakció teljeskörű számviteli kezelésének vizsgálatára, valamit a tőzsdei jegyzés költségének újraszámítására.”

A jelentés kapcsán Csontos Zoltán, az igazgatóság elnöke elmondta: „a Delta Systems Kft. tőzsdére vitele egy rendhagyó tranzakció keretében valósult meg, amelyet a most publikált jelentésnek is rendhagyó módon kell kezelnie. Ennek azonban nincs tényleges hatása az üzletmenetre, mindkét társaság stabil lábakon áll pénzügyileg, a befektetők számára felvázolt jövőkép építése és üzleti stratégia megvalósítása – ideértve az akvizíciókat és termékfejlesztéseket – töretlenül zajlik. A célunk továbbra is az, hogy egy dinamikusan növekvő, egyre erősebb fundamentumokkal rendelkező informatikai vállalatot építsünk a hazai tőzsdén.

Általános jelentkezés

[contact-form-7 id="239014"]

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Popup

Formátum: 063012345678

GDPR