Agrár 4.0: Együttműködés és k+f a mezőgazdaság versenyképességéért
2023.10.24.
Az iparban már bevett digitális megoldások agráriumba való átültetését célozza meg a Delta Systems Kft. és a szintén 100%-os magyar tulajdonú SNA GROUP Kft. együttműködése. A két cég olyan adatalapú megoldásokat kínál a hazai agrárium szereplői számára, amellyel a hatékonyságuk növelhető, a nemzetközi versenyképességük javítható, és mindemellett még a környezeti terhelés is csökken. Közös kutatás-fejlesztési projektjükben pedig az UV-C fény mezőgazdasági felhasználását vizsgálják forradalmi megvalósíthatósággal.
A Delta Systems Kft. jelenleg az egyik legnagyobb informatikai rendszerintegrátor Magyarországon. A Delta Technologies Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett egyetlen, tisztán informatikai profilú vállalatának 100%-os leányvállalata az Ipar 4.0 megoldásaival eddig is bizonyított, most pedig ezt a tapasztalatot és tudást szeretné a mezőgazdaság szolgálatába állítani.
„Hiszem, hogy informatikusként felelősségünk a digitalizáció széleskörű terjesztése, ezáltal a gazdaság fellendítése. Tudatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szenzoros, gépi látásmóddal, ún. ’deep learning’ és mesterséges intelligencia megoldásokkal a mezőgazdaság területén is támogatni tudjuk a digitalizációt, ezáltal a precíziós gazdálkodást”
– emeli ki Ujhegyi András, a Delta Systems kereskedelmi igazgatója.
A mezőgazdaságnak ugyanis most nem csak az éghajlatváltozással és a háború okozta gazdasági helyzettel kell megküzdenie, hanem a megváltozott versenykörülményekkel is. Ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság európai szinten is versenyképes legyen a jövőben, a munkaerőhiány megoldása és a hatékonyságnövelés is elengedhetetlen. A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó digitális megoldásokkal mindez megvalósítható. A magas hozzáadott érték és a javuló jövedelmezőség elérésének egyik lehetséges, Agrár 4.0 eszköze az az önvezető, multifunkciós jármű, amellyel nem csak füvet lehet nyírni, de a permetezés is hatékonyabban megvalósítható vele. Ráadásul, ha csak a haszonnövény kapja meg a például a permetlevet, azzal nem csak a vegyszerfelhasználás hatékonysága lesz kedvezőbb, de a környezeti terhelés is csökken. A géppel 150 liternyi anyagot fél óra alatt lehet kijuttatni a precíziós fúvókáin keresztül, percek alatt újratölthető, 10 perc akkumulátor töltéssel 4 órát képes dolgozni, a négykerék meghajtásnak köszönhetően pedig 27-28%-os emelkedőn is felmegy. Ez az eszköz a szőlőkben és gyümölcsösökben is nagyszerűen teszi a dolgát akár időzítve, akár olyan szenzorokkal kiegészítve, amelyek az időjárást és a mikroorganizmusokat vagy a rettegett kórokozók terjedéséhez kedvező körülményeket figyelik. A Delta fejlesztései révén mindezt önműködően megvalósítható, úgy, hogy a szőlősgazda akár több száz km-re van a területtől. A Delta és az SNA a meglévő tapasztalatokon túl a jövőbe mutató fejlesztésekben is élen jár.
„Informatikusként az egyik legnagyobb kihívás, hogy a legújabb technológiák felhasználásával az elsők tudjunk lenni új, innovatív megoldásokkal. Jelenleg az UV-C fény fertőtlenítő hatásánál azt vizsgáljuk, hogyan lehet a növénytermesztésben felhasználni a növényi kártevők elpusztítására, ezzel törekedni a teljes vegyszermentesség megvalósítására”
– magyarázza a Deltával és a Pécsi Tudományegyetemmel közös, legújabb kutatás-fejlesztési projektjét Sikos Zsolt, az SNA GROUP ügyvezetője. Az UV-C fény ilyen irányú felhasználásával már Amerikában és Kanadában is kísérleteznek. Azért lenne világszínvonalú eredmény, ha mindezt egy önvezető eszközzel lehetne megvalósítani, mert ez a fény a mikroorganizmusok kialakulását, fejlődését gátolja, ugyanakkor az emberi szervezetre is káros, tehát csak úgy lehetne a földeken használni, ha a fertőtlenítő folyamat az emberi jelenlétet teljesen nélkülözi.
A másik nagy lehetőség a mezőgazdasági drónok használata. A technológia már világszinten elterjedt, Kínában például a rizst is ezzel vetik a vízzel elárasztott területeken, permetezésre is használják, és folyamatosan dolgoznak a fejlesztők az új felhasználási területeken. Hazánkban azonban a drónokat szinte még egyáltalán nem használják a mezőgazdaságban. A szabályozás ugyanis jelenleg csak egyetlen permetezőszer használatát engedélyezi, valamint sok, szám szerint hat vizsga megszerzéséhez köti a drón kezelését. A szakemberek szerint itt is jelentős az informatikai felelősség. Megfelelő informatikai háttérrel és szakemberképzéssel ugyanis felgyorsítható az adatgyűjtés, így a szabályozás aggodalmai is hamar eloszlathatók lesznek; és könnyen bebizonyítható, hogy például a permetszer valóban célzottan csak oda jut, ahová kell.
És ha már az adatgyűjtésnél tartunk; a Delta és az SNA GROUP együttműködése ebben is egyedülálló, hiszen a szenzoros megoldásokkal az informatikai szakemberek bármilyen adatok gyűjtésére képesek. Az adattárházak létrehozásával pedig egyre inkább a képzett agrárszakemberekkel együttműködve és az adatokat közösen elemezve olyan egyedi rendszereket tudnak létrehozni, amelyekkel adatalapon lesz menő a fiataloknak is az agráriumban dolgozni. Az Agrár 4.0 megoldásokkal a gazdák mindennapjai is sokat változhatnak, hiszen már most sem kell egész nap a földeken lenniük ahhoz, hogy sikeresen tudják működtetni a gazdaságukat. Pár éven/évtizeden belül akár egy teljesen automatizált borászatból származó bort is leemelhetünk a boltok polcairól. A szakemberek szerint a technológia már most is képes rá. Az alkalmazáshoz pedig még kísérletezés és elhivatottság kell, amit a két cég együttműködése biztosít.

Általános jelentkezés

[contact-form-7 id="239014"]

Kérdése van?

Írjon nekünk!

Popup

Formátum: 063012345678

GDPR